::ingatan utk diri sendiri dan utk u all::

Thursday, June 16, 2011

Jangan suka ambil tahu hal orang dan jangan suka nak cuba masuk campur hal org.Takkan ada orang suka dan kalau terkena sendiri pun tak suka.Pengajaran buat hari ini sampai bila bila.Hope so.


Apa yang jadi hari ini,tak kira baik atau buruk tak kira siapa anda,beringat ingatlah,sesungguhnya What goes around come around.


Hentikan sifat iri hati,sebab kadang2 memang kita tak pernah sedar sifat itu muncul dalam diri dan pada orang2 tertentu.Sebab kita terkadang terlalu melayan hasutan Syaitan nirojim tanpa kita sedari.


Mak selalu pesan,dan itu yang aku amalkan sampai sekarang dan aku ingatkan diri sampai sekarang,kalau orang tak kacau kita jangan sesekali kita kacau orang,sebab balasannya nanti sakit diri sendiri je.


Kadang2 aku muhasabah juga diri,pelik kenapa ada saja yang tak kene dalam hidup,mungkin kerana kurangnya solat lima waktu.Mungkin kerana solat2 ku tak diterima Allah.Tapi bila aku fikir secara positif,inilah ujian utk menguji sejauh mana iman kita sendiri.


Jangan menunding jari pada orang,satu kita tunding empat datang semula pada kita.Mesti korang selalu dengar kan.Dan kadang kadang apa yang jadi pada kita semula kita tak pernah sedar pun sebenarnya sebab salah kita yang lalu.Muhasabahlah diri.Cerminlah hati,bercakap dengan diri sendiri.InsyaAllah kita akan nampak dimana salah kita.


Aku tak salahkan orang kalau mahu ambil berat,aku tak salahkan orang kalau mahu ambil tahu.Tapi sebelum mula berbicara,pada aku,kaji selidiklah dulu.Baru menghukum atau mengadili.Bukan main serkup jarang,bukan juga main lalu marah.Jangan gila kuasa.Kita masing2 dah besar,kita masing2 lebih tahu yang mana terbaik utk diri sendiri.Jaga hal sendiri sebab Allah pun tak suka umat2nya yang suka mencampuri hal orang lain.


Aku bukannya yang jenis suka cari pasal dengan orang dan aku bukannya jenis yang suka nak menghentam orang apa lagi utk masuk cmpur hal orang yang takkan memberi manfaat pada aku.Cukup aku tahu,aku dengar dan aku ambil pengajarannya supaya esok lusa aku takkan jadi begitu atau begini.Jadi nasihat aku,jangan campuri urusan aku kalau tak kene pada halnya.Seperti mana aku tak pernah ambil tahu hal kamu semua.


Wahai bidadari abah,

Institusi kita makin goyah,janganlah digoyahkan lagi dengan suka memandang silap dan salah ahli ahli kita.Kita tak ramai walau 8,tapi kalau kita berkumpul meriahnya macam 100.Jaga keharmonian kita,hormatilah sesama kita dan janganlah melagakan sesiapa.


Aku sayang kamu semua.Sebab kamu sedarah aku.Anak2 abah.Please.


::Nota Kaki::


Aku bakal bertunang dengan seseorang,tapi tarikh masih belum confirm.Jangan kecil hati sebab saya tak canangkan,sebab bukan jenis saya suka nak mencanang benda yang belum ada.Tak jadi kalu,malunya aku.

Mak sidia dah setuju utk hantar cincin,dan cincin juga sudah dibeli oleh si dia,cuma sekarang,aku tggu jadual sidia utk confirmkan bila si dia cuti weekend.Baru aku hebahkan.Maaf.


Benda mudah jangan di sesakkan.Awak sendiri yang sakit hati.Kan?


That all,

Bye

0 comments: